Waterpijp: niet zo onschuldig als het lijkt

Rook jij waterpijp? Dan ben je niet de enige. Steeds meer jongeren roken waterpijp. Het roken van een shisha, een ander woord voor waterpijp, is alleen niet zo gezond als veel mensen denken. Het apparaat is gemaakt om tabak mee te roken. Hierdoor lopen waterpijprokers veel van de risico’s van 'gewone' rokers. Een deel van de risico’s kun je verkleinen door het goed onderhouden van je shisha.

Let goed op deze dingen:

  • Het water zie je verkleuren als je rookt. Dat water bewaart een deel van de schadelijke stoffen. Maar als je elke keer hetzelfde water gebruikt, krijg je na een poosje ook die schadelijke stoffen binnen. Dat wil je natuurlijk niet.
  • De stang moet ook goed schoongemaakt worden. De binnenkant zie je misschien niet, maar die kan erg vies worden. Dit onderdeel is van metaal en wanneer je het schoonmaakt met een speciale borstel komt er licht groenig water uit. Zo zorg je dat je shisha niet alleen van buiten, maar ook van binnen mooi schoon is.
  • Hoewel de slang schoon lijkt, is hij het niet. Maak deze dus goed schoon. Let wel goed op, maak je slang alleen schoon als deze wasbaar is. Traditionele slangen worden van oude kranten gemaakt. Als je die wast gaan ze beschimmelen.
  • Als iedereen een eigen mondstukje heeft, is de kans veel kleiner dat je elkaar besmet. Sommige ziektes zijn namelijk overdraagbaar via het speeksel. Dus rook je samen met vrienden waterpijp, zorg dan voor voldoende mondstukjes.

Vaak rook je waterpijp niet alleen. Daardoor kan de sociale druk erg hoog zijn. Want het voelt niet heel cool om niet mee te doen. Je wilt niet overkomen als een watje en jezelf buitensluiten van de groep. Dat is heel begrijpelijk, toch kun je beter ‘nee’ zeggen als je het zelf niet wilt.

Hoewel het moeilijk is om iets te zeggen over de gevolgen van waterpijp roken, is het inmiddels wel duidelijk dat het minstens even slecht is als het roken van sigaretten. In de tabak die je voor een shisha gebruikt zit vaak nicotine, een verslavend stofje dat ook in sigaretten zit. In een Deense studie hebben ze een verband gevonden tussen waterpijp roken en sigaretten roken. De meeste jongeren die deelnamen aan het onderzoek gingen steeds regelmatiger sigaretten roken.

De gevolgen van roken kennen de meeste mensen wel. Maar die van de waterpijp niet. Veel jongeren denken dat waterpijp roken een gezond alternatief voor de sigaret is, maar dat is niet waar. Sommige websites, onder andere die van de GGD, zeggen dat een uur waterpijp roken even schadelijk is als 200 sigaretten. De precieze schade van waterpijp roken is nog niet duidelijk en daarom lopen de meningen erg uiteen. Zeker is wel dat het in ieder geval deze gevolgen heeft:

  • Een snellere hartslag, verlaagde lichaamstemperatuur en snellere ademhaling door de nicotine
  • Meer koolmonoxide in het bloed waardoor je sneller flauw kan vallen. Ook kun je duizelig en vermoeid worden en hoofdpijn krijgen.
  • Hogere kans op een koolmonoxidevergiftiging, dat gebeurt vaak zonder dat je het door hebt. Een koolmonoxidevergiftiging kun je herkennen door een grieperig gevoel, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Let op deze symptomen: een koolmonoxidevergiftiging kan namelijk dodelijk zijn.
  • Meer nitrosamine (een sterk kankerverwekkende stof) in het bloed.
  • Je kan makkelijker ziektes oplopen zoals hepatitis C en tuberculose. Dit kun je echter goed voorkomen door altijd een eigen mondstukje te gebruiken.

Neem dus zelf de beslissing om mee te doen of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.