Werk en school combineren

Heb je een bijbaantje naast je school en het gevoel dat je het niet goed kunt combineren? Er zijn daarom regels opgesteld om er voor te zorgen dat je altijd tijd genoeg hebt voor je huiswerk en natuurlijk voor je hobby’s en vrienden.

Als je 13 of 14 jaar bent

Op schooldagen mag je maximaal twee uur werken. Je mag niet vóór 7.00 uur beginnen en je moet om 19.00 uur stoppen. Per week mag je niet meer dan twaalf uur werken. Zowel in schoolweken als tijdens de vakantie moet je veertien uur rust per dag hebben. Op zaterdag mag je maximaal zeven uur werken en op zondag mag je niet werken.

Als je 15 jaar bent

Op schooldagen mag je niet meer dan twee uur per dag werken, maximaal vijf dagen per week en maximaal twaalf uur per week. Je mag niet vóór 7.00 uur beginnen en je moet om 19.00 uur stoppen. Als je ochtendkranten bezorgt, mag je om 6.00 uur beginnen. Je moet per dag twaalf uur rust hebben.
Op zaterdag of zondag mag je maximaal acht uur werken. Op zondag mag je werken als het in het bedrijf waar je werkt voor iedereen gebruikelijk is. Dat betekent dan ook dat ‘zondagsarbeid’ is opgenomen in de CAO of het arbeidscontract. Je ouders moeten voor het werken op zondag echter wel hun toestemming op papier geven. En let op: als je werkt op zondag, moet je de zaterdag ervóór vrij zijn. Je mag nooit meer dan 11 zondagen in 16 weken werken.

Als je 16 of 17 jaar bent

Per dag mag je maximaal negen uur werken en moet je minimaal twaalf uur rust hebben. Je moet rusten tussen 22.00 en 06.00 of tussen 23.00 en 7.00. Je mag ’s nachts dus niet werken. Per week moet je minimaal 36 uur rust hebben. Je mag maximaal 45 uur per week werken met een gemiddelde van veertig uur per vier weken.
De tijd dat je naar school gaat, wordt meegeteld als arbeidstijd. Dus dat betekent dat wanneer je op een dag 5 uur per naar school werkt je nog maar 4 uur mag werken. Dan zit je dus aan het maximale aantal van 9 uur per dag.
Op zondag mag je werken als dat in dat bedrijf voor iedereen gebruikelijk is. Dat betekent dan ook dat ‘zondagsarbeid’ is opgenomen in de CAO of het arbeidscontract. Let wel op: je moet in iedere geval 13 vrije zondagen per 52 weken hebben. In vakanties mag je op zaterdag en zondag werken. Als je tijdens schoolweken op zondag werkt, moet je de zaterdag ervóór vrij zijn.
Zorg ervoor dat je werkgever geen misbruik van je maakt. Deze regels zijn in de wet opgenomen en je werkgever en jij moeten zich aan deze regels houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.