Tussenjaar

Steeds meer jongeren nemen een tussenjaar. Zij gaan reizen, geld verdienen of vrijwilligerswerk doen. Denk jij ook na over een tussenjaar? Lees dan dit thema.

Redenen voor een tussenjaar

Er kunnen heel veel redenen zijn voor een tussenjaar, zoals:

  • Een tussenjaar is de perfecte manier om jezelf beter te leren kennen en te weten wat je wilt.
  • Je bent even helemaal klaar met school en wilt even ontspannen voordat je verder gaat leren.
  • Je wilt nieuwe ervaringen opdoen.
  • Je wilt werken om alvast te sparen voor je vervolgopleiding.
  • Je wilt een nieuwe cultuur ontdekken en nieuwe vrienden maken.
  • En er kunnen nog véél meer redenen zijn.

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Je kan met een tussenjaar heel veel dingen ontdekken, doen en leren. Het is wél handig om een plan te maken. Wat wil je bereiken? Hoe wil je dit gaan doen? Zonder plan loop je het risico dat je iets wilt, maar te laat bent om het te regelen.

Bekijk voor het maken van een plan dit stappenplan.

Vrijheid

Reizen

Als je gaat reizen leer je andere culturen kennen en verbreed je je wereldbeeld. Verder is reizen ook gewoon heel erg leuk! Je leert nieuwe mensen kennen en je krijgt veel unieke levenservaringen.

Reizen kan erg duur zijn maar door je reis te combineren met werken in het buitenland kan je kosten besparen. Door te werken in het buitenland leer je bovendien nieuwe mensen kennen.

Via Interrail kun je redelijk goedkoop met de trein door Europa reizen en via 'couchsurfen' kun je gratis bij mensen thuis logeren. Of neem anders een tentje mee.

Op de website van het Tussenjaarkenniscentrum vind je tips voor subsidies en andere tips om de kosten te beperken.

Hieronder nog een paar organisaties die je verder kunnen helpen.

In onderstaande video kan je meer horen en zien over keuzes in een tussenjaar:

Werken

Werken is een slimme optie voor een tussenjaar. Je doet werkervaring op en je verdient geld. Daar kun je dan weer een mooie reis van betalen. Weten hoe je dat aanpakt? Lees dan ons thema over het zoeken van een bijbaan.

Vrijwilligerswerk

Wil je iets doen om anderen te helpen? Dan is vrijwilligerswerk misschien iets voor jou. Ga aan de slag in het binnen- of buitenland. Kies je ervoor om in het buitenland vrijwilligerswerk te doen? Plan dan goed vooruit. Vaak kun je een vergoeding voor reis- en woonkosten krijgen.

Hieronder inspiratie voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.

Er zijn verschillende subsidieregelingen voor vrijwilligerswerk in Nederland en in het buitenland. Op de website van het Tussenjaarkenniscentrum vind je hiervoor tips.

Taalcursus/high school

Wil je je helemaal verdiepen in een andere cultuur? Dan is een taalcursus of highschool misschien wel iets voor jou. Met een taalcursus ga je naar een ander land en woon je bij een gastgezin. Je gaat op excursies, volgt lessen en leert alles over een andere cultuur.

Ben je tussen de 15 en 19 jaar en vind je de VS een geweldig land? Dan kun je overwegen om een jaartje high school te doen. Je verblijft dan een jaar in een gastgezin en volgt lessen op een middelbare school in Amerika.

Hieronder twee linkjes voor je:

Hoe overtuig je je ouders?

Niet alle ouders zijn enthousiast voor een tussenjaar. Sommige ouders zijn bang dat hun kinderen de hele dag op de bank hangen en na dit jaar helemaal niet meer naar school willen. Hieronder een paar tips om hen te overtuigen.

  • Stel doelen voor je tussenjaar. Maak een helder plan.
  • Bedenk hoe jij je tussenjaar gaat betalen. Op de website van het Nibud vind je hiervoor handige tips.
  • Zit je op een opleiding? Vraag dan je studiekeuzebegeleiding om mee te denken.
  • Blijf tijdens je tussenjaar denken aan wat je gaat doen zodra je weer gaat studeren. Houdt de focus op jouw studie erna.

Twijfelen je ouders nu nog steeds? Laat hen dan deze YouTube video zien.

Koffer

Mag ik een tussenjaar?

Heb je een diploma op havo, vwo of mbo-niveau 2, dan mag je een tussenjaar nemen vanaf je 16e. Heb je dit niet, dan mag je vanaf je 18e een tussenjaar nemen.

Wil je in het buitenland werken of stagelopen? Kijk dan goed naar de lokale regelgeving van het land waar je naartoe gaat. Dat kan op de website van de ambassade. Vaak moet je een werkvisum aanvragen en kan dat pas vanaf 18 jaar.

Ook op je 16e en 17e zijn er genoeg leuke mogelijkheden voor een tussenjaar, maar de opties die je hebt zijn wel een stuk beperkter dan wanneer je 18 bent. Bedenk dus of je niet beter kunt wachten tot je 18e.

Wat moet ik allemaal regelen?

In deze handige tool van de Rijksoverheid worden een paar vragen gesteld. Beantwoord de vragen en bekijk wat je moet regelen en waar je recht op hebt als je een tussenjaar neemt.

Heb je hulp nodig? Vraag het aan een jongerenwerker, jouw decaan of ga naar het Tussenjaarkenniscentrum. Daar kun je je vragen per mail stellen en lees je ervaringen van andere jongeren.

Handige linkjes

Vragen? Stel ze op ons forum!

NB Wij doen geen uitspraken over de kwaliteit van aanbieders van tussenjaar activiteiten en dragen hiervoor geen aansprakelijkheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.