Tussenjaar

Steeds meer jongeren nemen een tussenjaar om te reizen, geld te verdienen, vrijwilligerswerk te doen of even rust te pakken van school. Denk jij ook na over een tussenjaar maar weet je het nog niet zeker? In dit thema kijken we wat een tussenjaar precies inhoudt en wat je allemaal kan doen als je een jaartje niet naar school gaat!

Redenen voor een tussenjaar

Er kunnen heel veel redenen zijn voor een tussenjaar. Misschien begin je een helemaal-klaar -mee -gevoel te krijgen van school, maar het kan ook zijn dat je jezelf wilt ontdekken of gewoon een jaartje wacht op een basisbeurs voor je opleiding in het hoger onderwijs en gaat werken. Wat het ook is, een tussenjaar is perfect om een jaartje aan jezelf te werken!

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Je kan met een tussenjaar heel veel dingen ontdekken, doen en leren. Het is belangrijk om een plan te maken van wat je wilt bereiken in je tussenjaar en hoe je dit wilt doen. Hieronder leggen we kort uit wat de meest populaire tussenjaar activiteiten zijn.

Reizen

Dit is de populairste optie voor mensen die een tussenjaar nemen. Als je gaat reizen leer je andere culturen kennen en verbreed je je wereldbeeld. Verder is reizen ook gewoon heel erg leuk! Je leert nieuwe mensen kennen en je krijgt heel veel unieke levenservaring in een korte tijd. Reizen kan erg duur zijn maar door je reis te combineren met werken in het buitenland kan je kosten besparen. Door te werken in het buitenland krijg je ook gelijk de mogelijkheid om mensen te leren kennen. Hieronder hebben we een paar mogelijkheden staan voor het plannen van jouw reis.

In onderstaande video kan je meer horen en zien over keuzes in een tussenjaar:

Werken

Werken is een slimme optie voor een tussenjaar. Je krijgt gelijk erg veel praktische ervaring in een bedrijf en als je slim omgaat met je geld heb je op het einde van het jaar een hoop geld bij elkaar gespaard. Weten hoe je dat aanpakt? Lees dan ons thema over het zoeken van een bijbaan.

Vrijwilligerswerk

Wil je iets doen om anderen te helpen? Dan is vrijwilligers werk misschien iets voor jou. Ga aan de slag in het binnen- of buitenland. Als je ervoor kiest om in het buitenland vrijwilligerswerk te gaan doen, plan dan goed vooruit. Vaak helpen goede doelen met een vergoeding voor reis- en woonkosten. Hieronder staat wat inspiratie voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.

Taalcursus/high school

Wil je helemaal verdiepen in een andere cultuur? Dan is een taalcursus of highschool misschien wel iets voor jou. Met een taalcursus ga je naar een ander land en woon je bij een gastgezin. Je gaat op excursies, volgt lessen en leert alles over een andere cultuur. Ben je tussen de 15 en 19 jaar en vind je de VS een geweldig land? Dan kun je overwegen om een jaartje high school te doen. Je verblijft dan een jaar in een gastgezin en volgt lessen op een middelbare school in Amerika. Klik op de link hieronder voor meer informatie over highschool.

Hoe overtuig je je ouders?

  • Stel doelen voor je tussenjaar. Wat wil je bereiken? Maak een helderduidelijk plan.
  • Maak een plan hoe jij je tussenjaar gaat betalen. Op EF.nl vind je 10 handige tips.
  • Zit je op een opleiding? Vraag dan je studiekeuzebegeleiding om mee te denken.
  • Blijf tijdens je tussenjaar denken aan wat je gaat doen zodra je weer gaat studeren.

Mag ik een tussenjaar?

Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet. Dit betekent dat je minimaal 16 jaar oud bent en een havo, vwo of mbo-diploma (niveau 2 of hoger) hebt. Het doel van een tussenjaar is om jezelf beter te leren kennen en nieuwe ervaringen te krijgen zodat je na je tussenjaar weer zelfverzekerd verder kan met je studie.

Handige linkjes

Vragen? Stel ze op ons forum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.