Voedselallergie en voedselintolerantie

Krijg jij klachten wanneer je bepaald voedsel hebt gegeten? Of heb je gezondheidsklachten en geen idee waar het vandaan komt? Misschien ben je wel gevoelig of allergisch voor bepaalde soorten voedsel!

Wat is voedselallergie?

Bijna al ons eten bevat eiwitten. Als je een voedselallergie hebt, dan reageert jouw lichaam abnormaal sterk op de eiwitten in dat specifieke voedsel. Het lichaam ziet deze eiwitten (allergenen) onterecht als indringers. Deze moeten onschadelijk gemaakt worden. Het lichaam vormt daarom antistoffen. Als gevolg van deze antistoffen krijg je een allergische reactie. Ongeveer 1 op de 35 mensen heeft hier last van.

De meeste allergische reacties ontstaan op koemelk, schaaldieren, schelpdieren, vis, kippenei, noten, pinda, soja, appel, gluten en sesamzaad.

De klachten die je kunt krijgen zijn erg verschillend. Je kunt last krijgen van je ogen; eczeem; benauwdheid; jeuk; rode bultjes; buikklachten en nog veel en veel meer.

Sommige allergische reacties kunnen erg heftig zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van mensen die allergisch zijn voor pinda's. Een miniem stukje van een pinda kan voor hen al dodelijk zijn. Check: Wat is voedselallergie?

Wat is voedselintolerantie?

Voedselallergie en voedselintolerantie zijn niet hetzelfde. Wel worden deze vaak met elkaar verward omdat de symptomen op elkaar lijken. Bij een allergische reactie kunnen de klachten snel optreden en heftig verlopen. Bij intolerantie treden de reacties vaak pas later op, Soms pas na 24 uur. Bij intolerantie kun je meestal wel een klein beetje eten van datgene waar je ziek van wordt. Bij een allergie kan een heel klein beetje al een heftige reactie veroorzaken.

Bij voedselintolerantie is ons afweersysteem (immuunsysteem) niet betrokken. Dit kan komen door bijvoorbeeld een tekort aan een bepaald enzym. Enzymen helpen bij het verteren van voedsel. Bij lactose-intolerantie mis je bijvoorbeeld het enzym om koemelk af te breken. Ook kan het zijn dat je gevoelig bent voor bepaalde stofjes in het eten (histamine, tyramine) of voor de kleurstoffen die aan ons eten worden toegevoegd.

Hoe weet je of je dit hebt?

Als je hierover twijfelt, ga dan naar de huisarts! Hij / zij kan je bloed laten onderzoeken of zal je doorverwijzen naar een diëtist. Er zijn ook zelftesten, maar ga liever naar de huisarts. Het is handig als je bijhoudt wat je hebt gegeten, voordat je naar de huisarts gaat.

dokter

Voedselallergie en intolerantie zijn vaak moeilijk vast te stellen. Dit komt doordat de klachten ook hele andere oorzaken kunnen hebben. Lees meer over de diagnose op voedselallergie.nl.

Een diëtist kan je helpen uitzoeken waar je last van hebt, door een bepaald dieët voor te schrijven. Je gaat dan uitzoeken of je je beter voelt als je bijvoorbeeld een tijd geen producten eet of drinkt waar koemelk, gluten of andere allergenen inzitten.

Boodschappen

Iets niet eten, dat begint bij het boodschappen doen. Wat kan je wel kopen en wat kan je beter niet kopen? In het filmpje hieronder gaat Lize op pad om uit te zoeken hoe dat zit.

Voorbeeld: Low Fodmap dieet

Het Low Fodmap dieet wordt gebruikt om mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom te helpen. Dit is een veelvoorkomende chronische darmaandoening. Deze mensen hebben vaak last van buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree en/of constipatie. Het Low Fodmap dieet wordt ook gebruikt om te achterhalen of jouw klachten door voeding komen.

Dit is een erg ingewikkeld dieet, maar gelukkig is er een goede website om je hiermee te helpen: Karlijn's Kitchen

Voorbeeld: Lactosevrij dieet

Lactose is een suiker welke voorkomt in melk en in melkproducten. Het wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Een lactose intolerantie kan buikpijn, krampen, misselijkheid, diarree en een opgezette buik veroorzaken. De behandeling bestaat eruit om de lactose inname te beperken. Ook kun je lactase pilletjes slikken, deze helpen de lactose te verteren. Op de website lactose vrij genieten vind je talloze manieren om lekker en gezond te kunnen leven en koken met een lactoseintolerantie.

Voorbeeld: Glutenvrij dieet

Een glutenallergie ook wel coeliakie genoemd (spreek uit: seuliakie) is een allergie voor een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Op het glutenvrije kookhoekje staan meer dan 1.000 overheerlijke glutenvrije recepten.

Veilig uiteten met een allergie?

Als je voedselallergie hebt, is nog steeds lastig om met een gerust hart uit eten te gaan. Restaurants zijn weliswaar verplicht om van alle gerechten te weten welke allergene stoffen erin zitten, maar helaas gaat dat niet overal goed. Gelukkig zijn er ook restaurants waar je met een allergie gerust kunt eten.

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.