Vrijwilligerswerk

Waarom vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk doe je om anderen te helpen. Je helpt je vereniging door bardienst te draaien of de pupillen te trainen of je helpt oudere mensen die sommige dingen zelf niet kunnen. Veel jongeren doen vrijwilligerswerk zonder dat ze dat zo noemen.

Vrijwilligerswerk kun je doen om verschillende redenen: je vindt het leuk, je wilt graag nieuwe dingen leren of iets nuttigs doen. Je wordt niet betaald, maar dat wil niet zeggen dat je er niks voor terug krijgt. Het is bijvoorbeeld heel goed voor je Curriculum Vitae (cv).

Waarom vrijwilligerswerk? Menzo-Jan, 24 jaar, vertelt:

Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Maar wat sluit nou aan bij jouw kwaliteiten en interesses? Ben je goed in luisteren naar mensen, heb je groene vingers, vind je het tof om artikelen te schrijven of ben je sportief? We hebben een aantal vrijwilligersbanen voor je op een rijtje gezet, je hoeft dus alleen maar uit te zoeken welke het beste bij je past.

Kan je goed luisteren?

Zeggen anderen altijd tegen je dat je zo goed naar hun verhaal kunt luisteren? Ben je niet zo’n prater, maar onthoud je altijd wat anderen gezegd hebben? Vooral ouderen kunnen het fijn vinden als er eens een ander persoon luistert naar hun verhalen. Sommigen zitten lang alleen en dan is het fijn als ze een luisterend oor hebben. In een verzorgingshuis zijn er altijd wel activiteiten waarbij je kunt helpen. Op www.zonnebloem.nl (vanaf 18 jaar) kun je een kijkje nemen. En vind je dat luisteren leuk, maar doe je dat liever op een afstandje? Dat kan ook! Op www.sensoor.nl en www.kindertelefoon.nl ben je ook hard nodig.

Sandra vertelt over haar dag als vrijwilliger bij de Zonnebloem:

Of organiseren?

Hou jij van aanpakken en kun jij goed overzicht houden? Weet jij hoe je ervoor zorgt dat anderen precies weten wat ze moeten doen? Een daadkrachtig organisator kan iedereen wel gebruiken. Op www.burendag.nl zie je bijvoorbeeld waar je jouw kwaliteiten kunt inzetten in de buurt en ook op www.heppie.nl zien ze jou dan waarschijnlijk wel zitten.

Bekijk hier een impressie van de burendag in Mechelen. Dit kun jij dus ook organiseren:

Ben je creatief?

Ben jij een Van Gogh in de dop? Als rondleider in een museum kun jij mooi inspiratie opdoen terwijl je aan kinderen of andere belangstellenden van alles over de schilder vertelt. Als jij dat leuk vindt, kun je altijd even kijken op de sites van in de buurt liggende musea. Ben jij creatief op een andere manier? www.bosjuweel.nl kan jouw diensten dan ook zeker wel gebruiken! En ook op het al genoemde www.heppie.nl kun jij met je creativiteit goed uit de verf komen.

Ben je sportief?

Weet jij niet van ophouden tijdens het sporten? Ben je iemand die zich graag in het zweet werkt of volg jij gewoon alle sportwedstrijden op je club? Vraag dan eens rond bij de sportclubs in de buurt, ze kunnen je zeker gebruiken. Bijvoorbeeld achter de bar of als trainer van de jongste jeugd. Op www.cruyff-foundation.org vind je nog meer vrijwilligerswerk dat met sport te maken heeft.

Geen voetvalvereniging kan zonder vrijwilligers. Zo kun je jouw club bijvoorbeeld helpen door scheidsrechter te worden. Thomas vertelt hoe hij scheidsrechter is geworden:

Wil je mensen helpen?

Je vindt het helemaal te gek om mensen te helpen. Als jij binnenkomt, beginnen mensen te stralen. Je weet er altijd weer voor te zorgen dat anderen op de goede weg terechtkomen. Dan is zowel dichtbij als ver weg veel voor jou te doen! In je omgeving kun je bijvoorbeeld terecht bij www.slachtofferhulp.nl. Wil jij in Nederland vluchtelingen helpen? Zij hebben jouw hulp hard nodig. Zoek naar vrijwilligerswerk voor vluchtelingen in jouw buurt op www.vluchtelingenwerk.nl. In het buitenland mensen helpen? Dat kan ook, kijk daarvoor bijvoorbeeld eens op www.projects-abroad.nl, www.be-more.nl of op www.terredeshommes.nl. Ook op www.rodekruis.nl kun je dit soort vrijwilligerswerk vinden.

Hoe is het om in het buitenland te werken?

Verdiep je wel goed in de organisatie! Het kan ook zijn dat je voor de gek gehouden wordt, zoals je in dit filmpje kunt zien:

Ben je een dierenvriend?

Voelen dieren zich bij jou op hun gemak? Weet jij hoeveel dieren dagelijks hulp nodig hebben? Jij kunt de reddende engel zijn voor die angstige egel of dat aangereden konijn. Ga eens mee met de dierenambulance! Kijk op www.dierenambulance.nl of www.dierenbescherming.nl. Help jij liever bedreigde dieren in het buitenland? Word dan Ranger van het Wereld Natuurfonds op www.rangerclub.nl. Ben je daarvoor te oud, dan kan het WNF je hulp ook zeker gebruiken. Check daar voor www.wnf.nl.

Ben je politiek geïnteresseerd?

Schuilt er in jou de nieuwe Mark Rutte of Diederik Samsom? Hou jij van discussiëren, maar weet je niet waar je met je ideeën moet zijn? Bijna alle politieke partijen hebben een jongerenorganisatie. Daar kun je met gelijkgezinden leuke excursies organiseren en debatten tussen verschillende organisaties op poten zetten.

Iets totaal anders?

Ook kun je natuurlijk een geweldig idee hebben waar niemand eerder aan gedacht heeft, maar waarmee je anderen wel kan helpen. Op www.ikbengeweldig.nl kun je dit idee insturen en word je geholpen om dit idee uit te gaan voeren. Op www.siw.nl vind je een overzicht van heel veel vrijwilligersorganisaties over de hele wereld en als je een jaar lang helemaal iets anders wil, kun je terecht op www.realgap.nl.

Ben jij niet op zoek naar werk voor een lange periode, maar wil jij wel 1 dag vrijwilligerswerk doen? Het Oranje Fonds organiseert elk jaar NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Op deze dag kun je je één dag vrijwillig inzetten voor 1 van de duizend organisaties in Nederland die meedoen. Meer informatie vind je op www.nldoet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.